Ζούμε ήδη την επόμενη ημέρα της χρεοκοπίας

Η “κόλαση” που θα μας περίμενε “αν” η Ελλάδα χρεοκοπούσε έχει ήδη έρθει, απλά είναι μάλλον ταμπού το να το παραδεχτούν δημόσια.
Πως άλλωστε θα μπορούσε η κυβέρνηση να πάρει οποιοδήποτε εισπρακτικό μέτρο αν ανοικτά ενημέρωνε τον κόσμο ότι έχουμε χρεοκοπήσει?

Πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αναταραχές μιας χρεοκοπίας και τι θα σήμαινε αυτό για τους κερδοσκόπους?
Ίσως πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργικού συμβουλίου η Τρόικα να ανακοίνωσε ότι στην κυβέρνηση ότι όχι μόνο της δείχνει κόκκινη κάρτα αλλά την αποβάλει από το παιχνίδι και ίσως και για αυτόν και έφυγε και υπήρξαν όλες οι διαβουλεύσεις μετά από αυτό.
Μάλιστα είναι η πρώτη φορά, που όταν η Τροίκα δόσει το πράσινο φώς τα χρήματα δεν θα εκταμιευθούν αλλά θα περιμένουμε την απόφαση του eurogroup.
Από αναλύσεις που υπάρχουν στο internet κατέγραψε τις επιπτώσεις μίας χρεοκοπίας, τις έχω καταγράψει μαζί με δικό μου σχόλια.

Διαβάστε τι έχουν γράψει πριν λίγους μήνες και συγκρίνετε τα με την σημερινή κατάσταση.

“ Με βάση την εμπειρία υπάρχει μια αναστάτωση μερικών ημερών στην καθημερινή ζωή αλλά μετά, αυτή επανέρχεται. Φυσικά στο πρότερο επίπεδο διαβίωσης στην καλύτερη περίπτωση, θα κάνει χρόνια να επανέλθει, αν επανέλθει ποτέ”
Δείτε μόνοι σας να μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέσα σε λίγες ημέρες και υπολογίστε μόνοι σας τι αυτό ισοδυναμεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό και στην αγοραστική σας δύναμη.
“Το κράτος σταματά να πληρώνει τους πιστωτές και στη συνέχεια διαπραγματεύεται μαζί τους τι και πότε μπορεί να τους δώσει από το χρέος και ποιο μέρος θα διαγράψουν”
Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι έχουμε μπει σε σενάρια «haircut» 50% που ανοικτά το συζητάνε όλοι! Ποιος ο λόγος να συζητάμε για τέτοιες αλλαγές εφόσον συνεχίζετε το μεσοπρόθεσμο? Επίσης κοιτάξετε την έντονη κινητικότητα που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο με τις απανωτές συναντήσεις πολιτικών.

Φυσικά το κράτος μειώνει τις δαπάνες δραστικά και πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό χάνουν τη δουλειά τους και το εισόδημά τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μειωθεί η ζήτηση και να χάσουν τη δουλειά τους και πολλοί από αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Με 2 λέξεις … εργασιακή εφεδρεία σε 30.000 Δ.Υ σε πρώτη φάση, το 2ο περιμένουμε να το δούμε τους επόμενους μήνες αν και το βλέπουμε ήδη με 200.000 νέους ανέργους σε μόλις 2 χρόνια.

Αν το κράτος για το οποίο μιλάμε έχει δικό του νόμισμα, με υποτίμηση και εκτύπωση του νομίσματος που θα χάνει την αξία του θα προσπαθεί να κάνει τη μηχανή της ανταγωνιστικότητας και άρα της οικονομίας να πάρει μπροστά. Αν δεν ελέγχει το νόμισμα τότε η μόνη λύση είναι να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Κάτι το οποίο έχει γίνει ήδη με τις επιχειρησιακές συμβάσεις και συνεχίζετε με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς.

Θεωρητικά ο χρυσός αποτελεί καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων καθώς αποτελεί ένα εναλλακτικό σταθερό νόμισμα. Αν υπάρξει παγκόσμια κατάρρευση και το σύστημα βρεθεί εκτός ελέγχου, τότε η αξία του χρυσού που υπάρχει θα ανέβει πολύ λόγω της αύξησης της ζήτησης. Πρακτικά οι κεντρικές τράπεζες παίρνουν μέτρα εναντίον της κατοχής χρυσού από ιδιώτες σε περιόδους κρίσεις.

Μήπως η επένδυση του Κατάρ για τον χρυσό δεν έγινε σε τυχαία περίοδο? Μήπως αυτό περίμενε ο Εμίρης του Κατάρ για να προχωρήσει στην επένδυση?

Τα ακίνητα χάνουν την αξία πώλησης και άρα επένδυσης καθώς η κρίση προκαλεί μείωση της ζήτησης. Οι χρεοκοπίες νοικοκυριών θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε μαζικές κατασχέσεις και πωλήσεις ακινήτων και αυτό ενδέχεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές.

Αν εξετάσουμε αυτή την στιγμή την φορολόγηση που δέχεται η κατοικία μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πόσο έχουμε αγοράσει το σπίτι μας και ποια είναι η αξία του τώρα.

Η ανοικτή ανακοίνωση μια χρεοκοπίας θα είχε απίστευτες παρενέργειες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ήδη γίνει βαπτιστεί με άλλο όνομα, άλλωστε ορος είναι και από όρους έχουμε μάθει πολλούς τα τελευταία χρόνια.

Επίσης είμαστε μέλος της Ε.Ε και πρέπει και πρέπει να προστατευτούν οι υπόλοιπες χώρες.

Ο λόγος που τα μέτρα είναι τόσο δυσβάσταχτα και ήρθαν τόσο γρήγορα και όχι σε βάθος χρόνου είναι γιατί μετά το κούρεμα του (50%) Οι πιστωτές μας ενεργοποιούν ένα μηχανισμό να πάρουν τα υπόλοιπα χρήματα τους σε βάθος 30 χρόνων.
Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να συντηρεί τον εαυτό της επειδή η αξιοπιστία της έχει πληγεί με αποτέλεσμα κανένας να μην της δανείζει χρήματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι βουλευτές πέρασαν χωρίς δεύτερη κουβέντα όλα τα νομοσχέδια και αυτός ο λόγος που ακόμα και η αντιπολίτευση στο σύνολο της έχει ρίξει τους τόνους.
Το επόμενο βήμα είναι εκλογές αφού ψηφιστούν τα πάντα, με σκοπό την φυγάδευση όλων όσων είχαν ευθύνη αυτό το διάστημα και για να μειωθούν οι ήδη οξιμένες κοινωνικές αντιδράσεις.
Κάποιος κάποτε είχε το θράσος να μιλάει για πιστόλια τώρα ας μας εξηγήσει που είναι αυτό το πιστόλι.
Τώρα φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού και μακάρι να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: